The Lady Entries Masterpiece

Khamis, 26 Disember 2013

Hanan Sahabatku part 4



Hanan Sahabatku

  "Hanaaaaannn"  jeritan Aiman sedang berlari ke arahku. Dia menggunakan seni pertahanannya untuk tewaskan penjahat itu. Tidak sangka, aku tersilap, dia bukanlah ingin bersekongkol dengan penjahat itu, tetapi dia menyelamatkan nyawaku. Saifullah datang membantunya dengan merampas pisau daripada penjahat itu.  Aku terlepas dari penjahat itu, lalu aku berlari ke arah Aina yang terbaring. Aku sedih, betapa sunyinya jalan ini. Jikalau Aiman dan Saifullah tidak datang mungkin aku di dalam bahaya. 

 Aku menangis melihat Aina, "Aina maafkan aku, aku.. aku... Ainaaaaa!!" 


 Aku mengikuti troli yang membawa Aina ke bilik pembedahan. Langkah ku terhenti, sebaik sahaja troli itu memasuki bilik pembedahan itu. Aku melabuhkan punggungku di kerusi di hadapan bilik pembedahan itu, iaitu tempat menunggu. Aku tidak dapat menahan tangisanku. Aiman dan Saifullah terdiam. Aiman hampiriku cuba untuk menenangkan aku. 

"Hanan, dah lah tu" sambil menghulurkan beg sekolah yang aku tinggalkan di tempat kejadian.
"Awak kena kuat, Aiman ada dekat sini, please stop crying" sambungnya lagi.

Aku masih tidak dapat berhenti dari menangis  tetapi aku sangat terharu akan Aiman. Dia memang seorang lelaki yang matang dan memahami perasaan aku. Dia cuba untuk menggenggam tanganku, tetapi ditariknya kembali. Mungkin kerana melihatku menangis. Aku cuba berhenti menangis supaya Aiman tidak terlalu risau padaku. 
"Aku tak boleh tengok kau nangis Hanan" Ucap Aiman. Aku tersentak mendengar ucapan Aiman. Aku baru teringat akan hubunganku dengan Aiman. Apabila aku melihat pengorbanan Aina kepadaku, aku cuba untuk mengikut apa yang disuruh Aina. Egoku  kini diam, merendahkan dirinya manakala hati ku berbicara 'Berpisah' . Kata-kata Aina mula terngiang-ngian di akalku.

"couple islamik itu bermaksud pernikahan, itu adalah jalan yang halal antara lelaki dan perempuan"

  Aku memandang Aiman, cuba untuk memulakan bicara.
"Aiman... A... Aimaan, dulu kita menjauhi antara satu sama lain kerana ingin fokus kepada PMR, tetapi Aiman sebenarnya ada lagi perkara yang membuatkan kita perlu manjauhi antara satu sama lain" Aku bicarakan dengan perlahan supaya tidak menggoreskan hati Aiman.

"Apa lagi maksud awak? SpM? lambat lagilah" tanya Aiman.
"Cinta yang kita jalinkan kini, adalah satu kelalaian, kelalaian yang menyebabkan kita lupa akan amanah ayng Allah berikan kepada kita untuk menjadi hamba Allah yang baik"

Aku berhenti seketika untuk menarik n5afas dengan lebih panjang lagi. Kemudian aku sambung lagi,
"Jadi kita harus menjauhi untuk fokus menjadi hamba Allah yang baik"
"Untuk berapa lama?" Tanya Aiman.
"Bukan menjauhi antara satu sama lain sahaja tetapi kita berpisah" Ucapku sayu.
"Hanan, bagaimana dengan cinta kita?" Soal Aiman seperti tidak sanggup mempersetujui ku.
"Cinta kita? Aiman, Cinta Allah lebih utama, lebih pertama, DIAlah yang memberi kita rasa cinta ini, tapi cinta ini berada di lorong yang haram. Kita perlu tinggalkannya, dan percayalah ia akan digantikan dengan ikatan yang Halal" terangku panjang lebar.
"Jikalau tidak?" Tanya Aiman.
"Percayalah kepada Allah" Itulah ucapan terakhirku padanya.
"Hanan, Tunggu aku."


  Lamunanku habis berkecai apabila disapa Aina.
"Termenung apa diluar jendela tu cik Hanan" Gurau Aina.
"Adalah, sibuk saje, macammana tahu aku dekat surau ni?"
"Alaah mestilah tahu, waktu-waktu pagi macamni memang kau ada dekat sini kan nak dating"
"yeelaah"
"Kenapa ni, macam sedih ni?" Tanya Aina sambil mencubit pipi kanan Hanan.
"Teringat kisah dua tahun yang lalu"
"Hanaaannn, kenapa nak fikir hal yang dah lepas"
"Aina aku sayang kau Aina, terima kasih Aina" Hanan memeluk Aina.
"Aku sayang kau jugak, dahlah jangan lah fikir hal dah lepas"


Dua tahun berlalu...

Aina dan Hanan masih kuat melalui kehidupan mereka...
Demi cinta mereka keran Allah, mereka berubah dan berubah kepada lebih baik.
Kini mereka adalah wanita yang berpurdah.

"Hanan, esok ada kempen muslimah bersatu di Shah Alam, kau nak pergi tak?"
"Oh ye ke? Mestilah, seronoknya boleh ajak adik-adik usrah sekali"
"Okay jangan lupa inform dekat Aina sekali tau"
"Baiklah boss Arissa!"
"aikk dia ni, bila pulak jadi boss dia"
"Saja jer Arissa"
"Yelaah, okeylah ada hal ni, babai sayang kawanku, Uhibbukafillah, Assalammualaikum"
"Uhibbukafilla Aidhan, Waalaikummussalam"

Hanan memicit butang di telefon bimbit itu, dia amat gembira akan berita yang dibawa. Terus dia sebarkan maklumat itu.


"Aina aku tunggu kau dekat pondok ni"
"Eh! Hanan kami dah sampai dah ditempat itu"
"Oh ye! Lupa, awak dah cakap semalam"

Tangannya penuh, bermacam-macam fail dipegangnya, Hanan menyusun langkah tanpa memandang ke hadapan. Tiba-tiba, dia terlanggar seorang pemuda yang berada di laluannya,pemuda itu berjubah putih dan berkopiah putih, pemuda itu terjatuh, pemuada itu juga tidak perasan kehadiran Hanan kerana sibuk bercakap di telefon bimbit.

Hanan tunduk, tidak mahu memandang wajah pemuda itu, dia hanya tunduk untuk meminta maaf,
"Maafkan saya cik! Maafkan saya! saya tak sengaja!" sambil mengutip fail yang terjatuh
"Astaughfirullah, saya yang bersalah cik, saya yang patut minta maaf" sambil membantu Hanan.

Hanan tersentak, tangaanya terhenti dari mengutip fail yang terjatuh itu, 
'Adakah kau...' Hanan perlahan-lahan memandang wajah lelaki itu, kemudian tunduk kembali,
Selepas selesai, Hanan mengucapkan terima kasih, kemudian ungkapkan satu ayat,

"Terima kasih cik, dan terima kasih jugak sebab kini awak dah berubah" Kemudian dengan laju Aina pergi dari pemuda itu.

'Awak, adakah pertemuan ini satu keajaiban, dari Allah untuk kita?'

Pemuda itu pergi dalam keadaan kekeliruan,
'Dia kenal aku ker?'
'Mungkin aku kenal dia jugak, cuma tak tahu sebab dia berpurdah'
'Sejuknya pandang perempuan macam itu, melindungi maruahnya'

Pemuda itu tersenyum sendirian,
'Mungkinkah Hanan kini begitu?'
'Eh! Hanan!'

Bersambungggg!!!
P/s: sorry bahasa udah tunggang langgang, nak cepat :P

PART 5 AKHIR!!

23 ulasan:

  1. Waa! But dah mula keliru, ni genre persahabatan or '...'?

    BalasPadam
  2. ia tentang persahabatan, disebabkan usaha Aina tolong Hanan daripada melakukan kesilapan tentang cinta dengan Aiman, yang haram iaitu couple, so akhirnya dia jumpa Aiman waktu dah habis belajar, so tekalah apa akan terjadi lepas ni, kan Aiman pernah janji dengan Hanan, "TUNGGU AKU"

    BalasPadam
  3. Tak tahulah, takde idea but tahniahlah berjaya buat cerpen sampai ke tahap nie, Iman minat je buat cerpen tapi kalau buat mengarut je lebih T^T

    BalasPadam
  4. hahah! alah mengarut? takdelah mengarutnya, Iman cuba lah buat dulu.

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. okey-okey! nantikan sambungan yeek jangn lupa! haha part 5 yang last!

      Padam
  6. Wauwau wau bulan...sweetnyaaa.bile nak sambung?? Tak sabaq naa

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau dah baca dari par 1 kea? thanks kawan, muahaha maybe esok entah lah bebile jer lah, tengok rr nnti *sila tampar aku* lol

      Padam
    2. Hang dah update habaq la kat aku..hihihi..setia menunggu

      Padam
  7. Balasan
    1. thanks awaak, jangan lupa baca sambungan awa! thanks :*

      Padam
  8. tahnaih..bukan mudah nak buat satu cerpen/cerita tu...teruskan bertinta..:DDD

    BalasPadam
  9. Waa! Banyaknya orang komen :D But cepat-cepatlah sambung;

    BalasPadam
  10. thanks singgah blog dayg :) dayg sudi lah baca cerpen una . hehe . btw love ur bloggie~

    BalasPadam
  11. best ! pandai una buat cerpen . penuh dgn pengajaran :) keep it up ! ^^

    BalasPadam
  12. hai...saya aiman likes kpop yg dlm FB tuh ....
    lpas tuh apa jd??adakah aiman akn mengejar Hanan lpas tuh ??dan adakah hanan akn menolak jika aiman mintak couple balik dengn alasan couple ituh haram ...wahhhhh!ternnti-nanti kesudahannya :D

    BalasPadam
  13. waaa , cerita semakin awesome :D harap-harap sempat baca part 5 T_T

    BalasPadam
  14. Akak NI datang sebab awak suruh baca cerpen awak :)
    Akak baca dari part 1 tau, tertarik nak baca part seterusnya..
    You have the talent. Don't stop and keep on writing, ok.. :D

    BalasPadam
  15. Hik3. Wahhh best3... Hanan byk berubah.

    BalasPadam

komen kerana allah.. untuk menegur saya dengan baik, alhamdulillah terima kasih.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...